Amonyak yüksek konsantrasyonlarda bulunduğunda vücudunuza ciddi zararlar veren zehirli bir kimyasaldır. İnsan vücuduna zararlı olabilecek renksiz ve keskin kokulu bir gaz olan amonyak; cildi, gözleri, boğazı ve ayrıca akciğerleri tahriş edebilen aşındırıcı bir maddedir.
Amonyak hücrelere zarar verebilecek çok aşındırıcı bir kimyasal olan amonyum hidroksit oluşturmak için havadaki, cildinizdeki ve ağzınızdaki nemle etkileşime girer. Ayrıca cildinizi tahriş edebilir ve yakabilir.
Amonyağın en zararlı etkisi solunum sistemini tahriş etmesi, görüşü bozması; göz, burun ve boğazda tahrişe neden olmasıdır. Ayrıca hücre zarlarına da zarar verebilir.
Solunum yollarına verdiği zarar sonucu akciğerlerde yaşamı tehdit eden sıvı birikmesine (pulmoner ödem) neden olabilir. Amonyak gazının düşük seviyelerde bile solunması nefes alma güçlüğüne, öksürüğe, yutma güçlüğüne ve boğazın yırtılmasına neden olabilir. Tabi bu durumlar konsantrasyonuna ve maruz kalma süresine bağlı olarak değişmektedir. Bu maddeye maruz kalırsanız, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza başvurun.
Amonyak Nasıl Üretilir?
Bakteriler, çürüyen bitkiler ve hayvanların yanı sıra insan vücudunda da proteinlerin parçalanması sonucu amonyak üretimi gerçekleşir. İlaçlarda, gübrelerde, temizlik ürünleri vb. ürünlerde kullanılır.
Amonyak güçlü, keskin kokulu bir sıvıdır. Hayvanlarda ve çevrede doğal olarak bulunmasına rağmen yapay olarak da üretilebilir.
Bu kimyasal plastik, boya, gübre ve temizlik solüsyonları yapmak için kullanılır. Amonyak aynı zamanda bir enerji kaynağıdır.
Amonyak havada, özellikle onu gübre olarak depolayan veya kullanan çiftlikler ve sanayi bölgelerinin çevresinde yaygın olarak bulunan bir gazdır. Ayrıca çürüyen bitki ve hayvanlar; kömür, odun yangınları ve bataklıklar tarafından havaya salınır.
Cevap bırakın