Elektronik sigaraya giriş yapmadan önce kısaca sigarayı tanıtacak olursak, tütün üretiminden sonra kıyılmış tütünlerin kağıda sarılması ile üretilip, dumanı çekilerek tüketilen bir üründür. Sigarada her ne kadar üretim aşamasında seri üretime geçilse de çeşidi bol olan bir tüketim ürünüdür. Gün geçtikçe de çeşitlerinin farklılaştığı ve her insana uygun bir şekilde üretildiği görülmektedir. Çeşitlerinden ise en çok kullanılanları tabi ki de seri üretim sigara, tütün ile elde sarma sigara ve elektronik sigaradır. Teknolojinin gelişimiyle sigara sektöründe de yenilikler oluşmuş ve elektronik sigara üretilmiştir.
Elektronik sigaralar, bataryası olan bir cihaz aracılığıyla nikotin içeren likit dediğimiz sıvıyı buharlaştırarak, bu buharın solunmasıyla sigara içiyormuş hissi yaratan bir cihazdır. Elektronik sigaralar tasarım açısından, geleneksel sigaralara da benzer, fakat elektronik sigaraların içindeki sıvı, nikotin ve çeşitli aromalar içerir. Elektronik sigaraların kullanımı, tütün ürünleriyle karşılaştırıldığında daha yeni bir teknolojidir. Teknoloji geliştikçe de tasarımları ve çeşitleri artmaktadır. Son yıllarda giderek artan bir popülariteye ulaşan bu ürünler geleneksel sigaralara göre daha az zararlı olduğu söylense de birçok görüş ayrılığı mevcuttur.
Elektronik Sigaraların Faydaları Nelerdir?
Elektronik sigaralar çıktığında akıllarda dolaşan en önemli sorular normal sigaralardan farkı olmuştur. Hatta bu sigaraların paket sigaralara göre daha az zarar verdiği düşünülmüştür. Fakat hep tartışma konusu olarak kalmıştır. Şimdi hep beraber sigaraların faydalarını başlıklar halinde inceleyelim.
Sigara Bırakmaya Yardımcı Olabiliyor
Elektronik sigaraları diğer sigaralardan ayıran en faydalı özelliği de nikotin oranıdır. Geleneksel tütün sigaralarına göre daha az nikotin oranına sahiptir. Geleneksel sigarayı bırakmak isteyenler genellikle tamamen bıraktığında gerek fiziksel gerekse psikolojik etkilere maruz kalıyor. Bu nedenle yavaş yavaş bırakıp kalıcı olarak bırakmak her zaman daha etkili yöntem oluyor. Elektronik sigaranın da tam bu konuya uygun bir ürün olduğu düşünülüyor.
Daha Az Zararlı Olabilir
Bu teknolojik ürünle ilgili en çok sorulan sorulardan birisi de geleneksel tütün sigaralarından daha az zararlı olup olmadığı. Geleneksel sigaralardaki tütün ürünlerinde katran ve karbon monoksit gibi zararlı maddeler vardır. Fakat elektronik olanın içerisindeki likit dediğimiz sıvı bu zararlı maddeleri içermiyor. Bu konu bakımından geleneksel sigaraların daha fazla zarar verdiği düşünülüyor.
Kötü Kokuları Önleyebiliyor
Geleneksel sigaraların en kötü özelliği de içerisindeki yanan maddeden dolayı kötü kokuyor olmasıdır. Gerek aktif içicilere gerekse pasif içicilere karşı etki eden bu koku insanları sigaradan uzak tutan bir etmendir. Kıyafet üzerinde bile tütün sigaralarının kokularının bulunması insanların gündelik hayatlarını zorlaştırmaktadır. Elektronik sigaraların içerisinde ise likit dediğimiz sıvı koku sorununu bir hayli önlemektedir. Likit sıvının içerisinde bulunduğu aromalar sigara çekildiğinde duman olarak çıkmaktadır. Fakat geleneksel olana göre en büyük farkı bu dumanın aroma kokusuyla çıkıyor olmasıdır. Bu da kullanıcılar için bir tercih sebebi olmuştur.
Çeşitli Aroma Seçenekleri Mevcuttur
Bu sigaraların içerisindeki likitlerin en güzel özelliği aromalarının birçok çeşidinin olmasıdır. Bu sigarayı tercih edenlerin bir kısmı da aromalarını sevdiklerinden içmektedir. Aromalardan ise en çok tercih edilenler ve en çok satılanlar elma, çikolata, kavun gibi çeşitlerdir. Bu aromaları özellikle nargile kullanan tüketiciler nargilede içtikleri aromaları sürekli almak için kullanmaktadırlar.
Elektronik Sigaraların Zararları Nelerdir?
Bu sigaraların geleneksel sigaralara göre daha az zarar verdiği düşünülse de en nihayetinde insan ciğerlerine çekilen şeyin duman olduğu aşikardır. Bırakmak için kullananlar veya aktif kullanıcılar elektroniğin geleneksel sigaradan daha az zarar verdiğini düşünüp bu bahaneye sığınarak bağımlı olabilirler. Şimdi de başlıklar halinde elektronik sigaraların zararlarına göz atalım.
Nikotin Bağımlılığı
Öyle ki bu duman içerisinde az da olsa nikotin bulunmaktadır. Sigarayı bırakmaya çalışan insanlar yavaş yavaş bırakmak için elektroniğe geçse de bu durum riskli olabilir. Hem hali hazırda içenler hem de geleneksel sigarayı bırakmak isteyenler içerisindeki aromaya bağlı kalarak bir yandan da nikotine bağlı kalıyorlar
Teknolojik Arızalar
Geleneksel sigaralar teknoloji konusunda sadece üretim safhasında yer almaktadır. Fakat elektronik sigaralar bizzat teknolojinin etkisiyle çalışan cihazlardır. Bu nedenle elektronik sigaralar teknolojik arızalar çıkartabilir diyebiliriz. İçerisinde bulundurduğu pillerin ömrü, kartuş değişimi gibi faktörler bu sigaraların arızaları arasında yer almaktadır. Bu arızalar her ne kadar gideriliyor olsa da bir de giderilemeyen ve fiziksel hasar veren arızalar vardır. Bu sigaralar yanarken içerisindeki likit haznesine ısı aktarmaktadır. İçmek için düğmesine bastığımızda sigara ısınarak duman çıkartmaktadır. Fakat bu düğmeye fazla bastığımızda ısısı arttıkça artmaktadır ve bu ısı artışı patlamaya sebep olmaktadır. Bu zararlar hali hazırda kullanıcıları sigara içmeme konusunda ikna edici etmenler olmaktadır.
Sağlık Sorunlarına Yol Açabilirler
Gerek elektronik gerekse geleneksel sigaralar bilindiği üzere insan sağlığına çok çeşitli zararlar vermektedirler. Bu zararlar psikolojik de olabilir fiziksel de olabilirler. Psikolojik olan ve göz ardı edilen zararların en önemlileri de bıraktıktan sonraki sigara içme isteğinin sinir, stres gibi duyguları arttırıyor olmasıdır. Fiziksel olarak da en çok bilinen zararı ciğerleri günden güne çürütüyor olmasıdır. Bu ciğer sorunu da kullanıcıların astım, KOAH gibi kalıcı hastalıklara bulaşmasına neden oluyor. Ya da daha kötüsü ciğerleri biterek makineye bağlı kalıyor olmalarıdır. Bunun haricinde sigaraların insan sağlığına en büyük zararı çiftlerin cinsel isteksizliği ve doğan çocukların sağlık sorunları ile doğuyor olmasıdır.
Sigaranın oluşturabileceği sağlık sorunları için Sigaranın Zararlı yazımızı da okuyabilirsiniz.
Kanser Riski
Bu başlığı diğer sağlık sorunlarından ayırmamızın en büyük nedeni diğerlerine göre ölüm oranının daha yüksek olmasıdır. Elektronik veya geleneksel sigara fark etmeksizin ikisi de içerisinde bulundurduğu kimyasallar nedeniyle kanserin bir numaraları dostudur. Kanser bildiğimiz üzere kesin bir ilacı veya tedavisi olmayan ve geçse de büyük etkiler bırakan bir hastalıktır. Sigara içip bırakanların bir çoğunun bırakma nedeni bu kanser riskinden dolayı olduğu görülmektedir.
Elektronik Sigara Fiyatları
Elektronik sigaralar da geleneksel sigaralara göre daha farklı bir alışveriş vardır. Öyle ki geleneksel sigaraları içme sıklığına göre her gün veya iki gün de bir alıyorsak elektronik sigaraları yalnızca bir defa alıyoruz. Fakat içerisindeki likite veya diğer malzemeler belirli zaman aralığında ücret ödüyoruz. Marka marka değişen elektronik sigaraları fiyat açısından değerlendirecek olursak en düşük 500 tl en yüksek ise ortalama 5000 tl bazındadır. İçerisinde aromalarının bulunduğu likit sıvıya da 150-500 tl arasında temin etmek mümkündür.
Elektronik Sigara Temini
Bu sigaralar geleneksel sigaralara göre bulunması daha zor olanlardır. Geleneksel sigaralar veya tütünle elle sarılan sigaralar genellikler birçok markette, tütüncüde veya tekel bayilerinde bulunmaktadırlar. Bu dükkanların çokluğu geleneksel sigaraları satın almakta tüketicinin işini kolaylaştırmaktadır. Fakat elektronik sigaralar günlük tüketilen bir ürün olmadığı için genellikle e-ticaret sayfalarında veya tütüncülerde bulunmaktadır. Likitleri de aynı şekilde tütüncü veya e-ticaret sitelerinde bulunmaktadır.
Sonuç
Sonuç olarak elektronik sigaraları özetleyecek olursak kullanıcıları genellikle ya sigarayı bırakmak için ya da aktif olarak içen kişilerdir. Geleneksel sigaralara nazaran daha az zararı olsa da kullanıcı için bir bahane olması mümkün değildir. Nargile kokusuna benzeyen aromalarının verdiği koku ve tat her ne kadar cezbedici olsa da tüketiciler için bahsettiğimiz sağlık sorunlarından kaçmak zor olacaktır. Dünyanın en büyük bağımlılıklarından birisi olan sigaranın teknoloji ile uğradığı değişimleri hep birlikte görmüş olduk.
Cevap bırakın