Bilinmeyenlerle Dolu Sigaranın Zararları – 7 Zararlı Madde

Sigaranın Zararları

Sigaranın zararları dendiğinde her birimizin aklında birkaç şey canlanmaktadır. Ancak, tüm zararlar göz önünde bulundurulduğunda bu zararlar devede kulak kalır!

Sigaranın İçerisindeki Zararlı Maddeler

İnsan vücuduna sigaranın genel olarak zararlarından sizlere bahsedeceğiz. Öncesinde tüm zararlı maddeleri sırası ile incelemek istiyoruz.

Sigaranın Zararları: Formaldehit

Formaldehit, uzun süreli kullanım durumlarında ölümcül kabul edilen organik yapılı bir maddedir. Direkt olarak burun ve akciğer kanserine sebebiyet vermektedir. Beyin kanser ve lösemiye de yine neden olduğu bilinir. Formaldehitin insan vücuduna tüm zararlarını öğrenmek için daha önceden yazmış olduğumuz yazımıza bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

Formaldehit Öldürür Mü?

Kullanıldığı doza bağlı olarak, formaldehit ölüme neden olabilir. 1 ppm (Milyonda bir) ve üzerindeki dozlar, her insan için oldukça zararlıdır.

Formaldehit Vücuttan Nasıl Atılır?

Vücuttan çıkışı genellikle oksijenli solunum, dışkılama veyahut da idrar ile atılma şeklindedir. Bu yüzden maruz kalan kişilere bol miktarda su içmeleri tavsiye edilmektedir.

Formaldehit Hangi Ürünlerde Var?

Adli tıp ve tıbbi laboratuvarlarda kullanılmaktadır. Dezenfektan olarak tercih edilmek ile birlikte, kozmetik ürünlerde de sıklıkla formaldehit kullanılmaktadır. İçerisinde bulunduğu tüm ürünler şunlardır:
·        Sigara
·        Otomobil egzozu
·        Gazlı/odunlu sobalar
·        Gazyağı ısıtıcıları
·        Mobilya
·        Yapı malzemeleri

Formaldehitin Kullanımı Yasak Mı?

Formaldehit kullanımı, kozmetik ürünleri ile sınırlı olmak şartı ile yasaklanmıştır. 1223/2009 Sayılı Tüzük, 15. Maddesinde; kategori 1B kapsamına alınmaktadır. 1557 numaralı girişteki listede yer almaktadır.

Formaldehit Kanser Yapar Mı?

Burun ve beyin kanseri başta olmak üzere birçok kanserin ana nedeni formaldehite maruz kalmaktır. Yapılan birçok araştırma sonucunda bu sebebiyet, kesin bir şekilde kanıtlanmıştır.

Formaldehit Testi Nasıl Yapılır?

Genellikle idrar yolu ile formaldehit testi yapılmaktadır. Test şeridindeki reaktif bölgesi, çözelti içerisinde 1 saniye kadar bekletilmelidir. Çözelti şeritten ayrıldıktan 60 saniye kadar sonra, renk skalasında formaldehit miktarı hesaplanmaktadır.

Formaldehit Süte Geçer Mi?

Sigara içen anneler, çocukları için büyük bir risk oluşturmaktadır. Proteinli gıdalar, formaldehit tutumunu artırır. Bir gebe, protein tüketimini bol miktarda tutmalıdır; bu nedenle süte geçişi bebekler için oldukça tehlikeli bir durumdur.

Hidrojen Siyanür

Sigara içerisindeki etkisini en kısa sürede gösteren zararlı maddelerden bir tanesi de Hidrojen Siyanürdür. Vücut içerisinde çok hızlı bir şekilde dolaşır. Solunum yetmezliğine neden olur. Solunum sistemindeki kritik enzimlerden birisi olarak bilinen sitokromoksidazıın çalışmasına engel olur. Kalp krizi ve ani bilinç kayıplarına da neden olduğu bilinmektedir. Hidrojen siyanürün tüm zararlarına ilgili yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Hidrojen Siyanür Nasıl Bir Gazdır?

Hidrojen siyanürün kokusu oldukça keskindir. Kendisini direkt olarak belli eder. Acıbadem kokusuna sahiptir. Yüksek oranda yanıcı bir gaz olarak da bilinmektedir. Yayılma gücü hafife alınmamalıdır.

Siyanür İnsan Öldürür Mü?

Siyanür, kanda bulunan ve önemli bir taşıyıcı protein olan methemoglobini tamamen etkisiz bir hale getirir. Oksijen taşınmasını engeller ve geri dönüşü olmayacak şekilde insanların ölümüne neden olmaktadır.

Kaç MG Siyanür Zehirler?

Bir kişinin siyanürden kaynaklı olarak ölmesi için 50 MG alması gerekmektedir. Hava ile solunması sırasında 0.2 miligramı, birkaç saat içerisinde birinin ölümüne sebebiyet verebilmektedir.

Potasyum Siyanür İnsan Öldürür Mü?

Potasyum Siyanürün her türlü formu insanlar için ölümcül düzeyde zehirlidir. Kilogram cinsinde vücut ağırlığını, 1.7 miligram ile çarparak; bir kişinin ölümü için gerekli miktarı hesaplayabilirsiniz.

Sigaranın Zararları: Kadmiyum

Sigara ile birlikte birçok günlük kullanımda hayatımızda yer alan Kadmiyum, kusma ve ishal gibi rahatsızlıklar ile kendini belli eder. Uzun süre boyunca maruz kalındığında böbrek, kemik ve akciğerde ağır hasarlara neden olmaktadır. Kadmiyumun tüm zararlarından da daha öncesinde bahsetmiştik.

Kadmiyum Ağır Metal Midir?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan deneyler sonucunda kadmiyum ağır metal olarak kabul edilmiştir. Dünya üzerinde toplamda 13 ağır metal bulunmaktadır. Diğer metaller şunlardır:
·        Arsenik,
·        Kadmiyum,
·        Kobalt,
·        Krom,
·        Bakır,
·        Cıva,
·        Manganez,
·        Titanyum,
·        Nikel,
·        Kurşun,
·        Kalay.

Kadmiyum Kanserojen Mi?

Kadmiyum, 1976 yılında IARC (International Agency for Cancer Research) tarafından gerçekleştirilen deneye göre Tip 1 kanserine neden olmaktadır. Başlıca sebep olduğu kanser türleri; prostat, deri, akciğer ve özofagustur.

Kadmiyum Vücutta Nerede Birikir?

İnhibitörler, vücudumuzdaki enzimlerin çalışmasını engellerler. Kalsiyum pompaları, kadmiyumun emilimini gerçekleştirir ve kadmiyum kana karışır. Kemiklerde kalsiyumun yerine depo edilmektedir.

Kadmiyum Vücuttan Nasıl Çıkar?

Ağır metal olan kadmiyum, düşün bir oranda da olsa böbrek ve karaciğer ile vücuttan dışarı atılmaktadır. Söz konusu maddenin etkilerini en aza indirmek için, iki organa da dikkatli bakılmalıdır.

Arsenik

Doğada kristal olarak bulunur. Arsenik, direkt olarak cilde ve göze tesir eder. Penisilin bulunana kadar ilaç olarak kullanılmıştır. Birçok kişinin ölümüne neden olmuştur. Özellikle de intihar ve suikast girişimlerinde kullanılması ile bilinmektedir. Arseniğin zararlarını daha detaylı bir şekilde linkten okuyabilirsiniz.

Amonyak

Günlük hayatımızda 50 ppm civarında amonyağa maruz kalırız. Soluduğumuz havanın içerisinde de bulunur. Üstelik bu ufak dozunda bile rahatsızlıklara sebebiyet verir. Burun ve boğazı tahriş eder. Bronşları daraltır. Çok yüksek dozlarda maruz kaldığınızda ise göz yüzeyinde kalıcı şişlik ve körlüğe neden olmaktadır. Amonyağın bilinmeyen zararları listeli bir şekilde aşağıdaki yazımızda yer alıyor.

Polislik Aromatik Hidrokarbonlar (PAH)

PAH olarak da aromatik hidrokarbonların ismi anılmaktadır. Polislik maddeler arasında yer alırlar. Bu konuda yapılan araştırmalar, her ne kadar adı çok masum gelse de, bu maddelerin ölümcül olduğunu gösterir. Birçok kansere neden olurlar. Aromatik hidrokarbonların neden olduğu hastalıklar şunlardır:

  • Bağışıklık sistemi zararları
  • Vücut sıvılarında (Kan, lenf vs.) sorunlar
  • Akciğer, mesane (İdrar kesesi) ve deri kanserleri

Hidrokarbon Zararlı Mı?

Hidrokarbon denilen maddeler, kükürt dioksit ve azot dioksit gibi zararlı organikleri içerisinde bulundurmaktadır. İnsan sağlığı için toksik ve kanserojen etki yapmaları ile bilinirler.

Polislik Hidrokarbonlar Nerede Bulunurlar?

PAH olarak bilinen hidrokarbonlar, damıtılmış petrol; kömür, odun ve yanmış çöp tütün gibi ürünlerin içerisinde bulunmaktadır. Söz konusu şeylerin yakıldığı ortamlarda bulunulmaması tavsiye edilmektedir.

Aromatik Karbon Ne Demek?

Aromatik karbonlar “Aren” ve “Aril Hidrokarbon” isimleri ile de bilinmektedir. Karbon atomları çift ya da tek bağ içerir. Halka forumda ve benzenden oluşmaktadırlar.

Katranın Zararları

Sigaranın zararları dendiğinde akla ilk gelen maddelerden yalnızca bir tanesidir. İngilizce akademik kaynaklarda “Tar” ismi ile de bilinmektedir. Sigara dumanını oluşturan katı kısma verilen isimdir. Kanser riski ile tamamen doğru orantılıdır ve birçok ülkede sigara içerisindeki miktarı belirtilmelidir. Bu düzenleme, yasalar ile güvence altına alınmıştır. 10 mg, birçok ülkedeki yasal sınır olarak bilinmektedir. Laboratuvar farelerinde yapılan deneylere göre (ABD Federal Ticaret Komisyonu), katran miktarındaki en ufak bir artış; direkt olarak kanser riskini artırmaktadır. Dumanı çekme süresi ve çekilen duman miktarı da yine kanser riskini artıran sorunlardan bir tanesidir. Sigaranın zararları, daha sağlıklı filtreler kullanılarak bir nebze de olsa sınırlandırılmaktadır. Sigara filtresi, mutlaka kullanılmalıdır.

Katran Kokusuna Yılan Gelir Mi?

Katran kokusu, sigaranın zararlarından bir tanesi olmak ile birlikte şu canlıları uzak tutmaktadır:
·        Yılan
·        Domuz
·        Akrep
·        Fare
·        Sansar
·        Tilki
·        Kurt

Katran Kanser Yapar Mı?

Katran, dünya üzerindeki birçok kanser hastasının sebebidir. Kesinlikle kanser yapmaktadır. Yalnızca insanların değil hayvanların da hayatını riske atar.

Katranın İçerisinde Ne Var?

Organik maddelerin yıkıcı damıtımından sonra katran elde edilir. Kömürden ya da petrolden genellikle üretilmektedir. Bazı yerleşkelerde ağaç gövdelerinden de üretildiği görülmektedir.

Katran Ne Kanserine Sebep Olur?

Katran, birçok kanserde başrol oynamakla birlikte genellikle akciğer, mesane ve böbrek kanserine sebebiyet vermektedir.

Katran Vücuttan Nasıl Atılır?

Havuç suyu, ısırgan otu ve zencefil genellikle nikotin ve katranı vücuttan uzaklaştırmaktadır. Ancak en etkili çözücü şüphesiz ki “Su” tüketimidir.

Sigaranın Zararları İle Oluşan Hastalıklar

Sigaranın zararları, yalnızca içerisindeki maddeler incelenerek anlaşılamaz. Mutlaka, neden olduğu hastalıklara da değinilmelidir. Bu hastalıkların birçoğu ölümcül olmak ile birlikte, tamamı insanların yaşam kalitesini oldukça aşağı çekmektedir. Sizler için tüm hastalıkları detaylı bir şekilde inceliyoruz.

Sigara Kansere Neden Olur

Sigara içerisinde sizlere bahsettiklerimiz ile beraber toplamda 7000’den fazla zararlı kimyasal madde bulunmaktadır. Bu maddelerden hemen hemen her bir tanesi, insan vücudu için zararlıdır. Ancak özellikle de 70 tanesi direkt olarak kanserojen olarak etiketlenmiştir. Pasif veyahut da aktif içicilerde, 70 maddenin neden olduğu kanserlerin görünme olasılığı oldukça fazladır. Yapılan araştırmalara göre, sigara içen kişilerin; kanser nedeni ile hayatlarını kaybetme olasılığı, normal bireylere kıyasla 7 kat daha fazladır. Akciğer kanseri özelinde ise bu oran 12 ila 24 kat daha fazla olarak belirlenmiştir. Sigaranın neden olduğu kanser çeşitliliği ise; sizlere sayamayacağımız kadar fazladır.

Kalp ve Damar Hastalıklarına Sebebiyet Verir

Soba ve şofben kaynaklı yaşanan karbonmonoksit zehirlenmelerinden hepimizin haberi vardır. Ölümcül olarak bilinen, hemoglobinin oksijene bağlanmasını engelleyen bu madde; sigara dumanı içerisinde de bulunmaktadır. Kalp ve damar hastalıklarının birçoğuna neden olur. Kan hücrelerinin adeta dikkatini dağıtır. Oksijen yerine doku ve organlara taşınmaktadır.

Kalbin çalışma yükünü artıran sigara, damar içi kan basıncını ve kardiyovasküler sistem hastalıklarını artırmaktadır. Sigara tüketimi yüksek kişilerin, gün içerisinde maruz kaldıkları miktar ile doğru orantılı olarak kalp krizi risklerinin arttığı gözlenmiştir. Yine kardiyovasküler hastalıklar sonucunda hayatını kaybeden kişilerin birçoğunun da sigara kullandığı gözlenmiştir.

Solunum Sistemi Hastalıklarının Başlıca Kaynağıdır

Sigara kullanımı ve dumanı, birçok hastalığa neden olmaktadır. Ancak bu hastalıkların en yoğun olduğu organımız kesinlikle akciğerlerimizdir. Akciğerler, Dünya üzerindeki topraklarda yaşayan ağaçlar ile aynı göreve sahiptir. Vücudumuzdaki oksijenlerin “Baz İstasyonu” gibi görev yaparlar ve hayatta kalmamız için gerekli oksijeni organlara adil bir şekilde dağıtırlar.

Sigara kullanan kişilerde akciğer dokusunda katran birikir. Bu siyah yapılı zararlı madde, zamanla akciğerlerin sönmesine ve çalışamaz hale gelmesine neden olur. Sonu her zaman kötü olmasa bile insan akciğerleri oldukça zarar görür. Solunum kapasitesi azalır ve KOAH başta olmak üzere birçok solunum sistemi hastalıklarına sebebiyet verir.

Cinsel Fonksiyonlarda Bozulmaya Yol Açar

Herhangi bir vücut fonksiyonunun çalışması için gerekli olan iki temel ihtiyaç: Oksijen ve besindir. Birçok hücre ve doku, besinleri depo etmektedir. Bu nedenle kısa süreli besin eksikliği, vücut için büyük bir problem değildir. Ancak en ufak bir oksijen kesintisinde insan vücudunun tüm organları iflas etmektedir.

Sigara kullanımı cinsel organ ve hücrelere giden oksijen miktarının azalmasına sebep olur. Daha az oksijene kavuşan hücreler, kısa süre içerisinde işlevlerini kaybederler. Özellikle de gebelik döneminde sigara tüketimi sınırlandırılmalıdır. Gebelik döneminde sigara kullanımı ile ilgili daha önceden yazmış olduğumuz yazımıza bir göz atmalısınız.

Böbrek Rahatsızlıkları Kaçınılmazdır

Sigara dumanında yüksek oranda bulunan nikotin, böbrekte daha farklı bir maddeye dönüştürülür. Bu maddenin ismi “Kotinin” olarak bilinmektedir. İdrar atığı olarak vücuttan atılan kotinin isimli bu madde; atılana kadar tüm üriner sistemde dolaşır ve böbrek yetmezliği gibi birçok hastalığa sebebiyet verir.

Depresyona Sokar

Sigara kullanan kişilerin dopamin reseptörleri, kısa süre içerisinde zarar görmektedir. Bu nedenle kullanıcılar, sürekli olarak majör ve minör depresyon halindelerdir. Sürekli olarak bu moda girme eğilimi gösterirler. Yapılan araştırmalara göre; kullanıcıların depresyon süreleri de normal hastalara karşı çok daha uzundur.

Tip 2 Diyabete Neden Olur

Tip 2 diyabet oluşumunun başlıca nedenlerinden bir tanesi de sigara tüketimidir. Geçmiş zamanlarda sigara kullanan kişilerin; kullanmayan kişilere kıyasla, %28 daha fazla diyabet hastalığına yakalandığı görülmüştür.  

Bu yazımızda sizlere sigaranın zararları ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Sigaranın zararları ile ilgili daha fazla yazı okumak için, web sitemizin ilgili kategorisine bir göz atmanızı kesinlikle sizlere tavsiye etmekteyiz. Son yazılarımıza da göz atmayı unutmayın!